Tijdens les drie van de cursus 'Snel leren = leuk leren' vraagt Dennis of ik met hem wil kijken naar zijn komende toets voor biologie, één van de vakken waar hij moeite mee heeft. Dat doe ik uiteraard graag en ik spreek met hem twee dagen later een extra individuele sessie af, waarin wij samen naar de voorbereiding van zijn toets gaan kijken.
Hoewel de docent al bij het behandelen van paragraaf 5 is, en Dennis reeds een SO heeft gehad over de eerste drie paragrafen, komt Dennis met enkel zijn lesboek naar de afspraak.
Ik vraag hem naar zijn aantekeningen en samenvatting van zijn SO, maar die blijken er niet (meer) te zijn. Aantekeningen maakt hij nauwelijks en de ‘samenvatting’ die hij voor het SO heeft gemaakt heeft hij na afloop weggegooid. 😳
Ik maak een hoop mee met al die heerlijke snuiters, maar deze spant toch wel de kroon. Hoe kun je nu een samenvatting van een SO weggooien terwijl je weet dat er nog een toets over het hele hoofdstuk komt?
Schuchter kijkt Dennis mij aan en zegt: "Nah ja, zo goed ging dat SO niet, dus die samenvatting was waarschijnlijk toch al niet best".
En in één keer ligt hier de reden voor zijn onvoldoendes op tafel; Dennis ‘verwerkt’ zijn lesstof en huiswerk niet op een constructieve manier en daar gaan we samen verandering in aanbrengen.
Ik leg Dennis uit dat alles wat hij tijdens de les en thuis aan huiswerk doet, uiteindelijk tot één eindtoets leidt. Dan is het dus handig als je al je aantekeningen en huiswerk meteen ‘toetsklaar’ verwerkt in één totaalsamenvatting of mindmap zodat je beter en makkelijker verbanden kunt leggen tussen de verschillende paragrafen en onderwerpen.
Als je vanaf de eerste les van een nieuw hoofdstuk alles meteen goed bijhoudt, hoef je voor je toets feitelijk alleen nog maar je samenvatting te herhalen.
Het klinkt zo simpel, maar bij goed huiswerkmanagement komt echt wel wat kijken!
Wil jij ook met jouw leerlingen aan de slag en hen leren hoe zij al hun huiswerk vanaf de start van een nieuw hoofdstuk 'toetsklaar' kunnen zetten?
De opleiding 'Snel leren = leuk leren' kun je kosteloos vanuit het STAP-budget volgen.
Maandag 2 januari is weer een nieuwe aanvraagronde voor dit budget. Alle informatie over het aanvragen van dit budget vind je via deze link.
info@studielift.nl
www.studielift.nl
Laat een bericht achter