Studielift Blog | Snellezen met adhd, hoe dan?!
Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Snellezen met adhd, hoe dan?!

01 oktober 2022

Eén ding weet ik zeker, met leerlingen die adhd hebben, heb je de grootste lol.

Zo ook met Noor het afgelopen schooljaar. Vijftien jaar oud, 3 havo en een heerlijke wervelwind die mijn kamer binnen komt fladderen. Als Noor binnen is, schijnt de zon en is het feest begonnen.

De energie die Noor elke les meeneemt is aanstekelijk en zet iedereen op scherp, alleen het focussen op de lessen... Dat is voor alle leerlingen en mijzelf af en toe een uitdaging 😉.

Gelukkig starten we de eerste les altijd meteen met snellezen.

‘Snellezen met adhd? Hoe dan, daar word je toch alleen maar drukker van in je hoofd?!’

Ja, dat is wat veel mensen denken, maar het tegenovergestelde is waar!

Ook Noor kijkt bedenkelijk als ik begin over snellezen. De eerste leestest is ze meer met haar medeleerlingen bezig, dan met zichzelf en als ze een snelleespointer krijgt voor het bijwijzen bedenkt ze binnen een fractie van een seconde dat dit een mooi drumstickje is om mee op de tafel te roffelen.

Gelukkig is Noor niet de eerste leerling met adhd aan mijn tafel en met geduld en doorzettingsvermogen krijg ik haar uiteindelijk in de ‘snelleesstand’; rechtop, boek op de leesplank en alle regels keurig bijwijzen met de pointer.

Ook les 2 is Noor nog niet echt in een goede leesfocus. Toch gaan we gewoon een leestest doen en leg ik uit hoe de leerlingen met metronoom hun leestempo kunnen verhogen.

Noor roept uit: ”Man, ik word getikt van die tikken, dat werkt toch niet!” en ook deze keer leg ik weer met geduld uit wat het resultaat kan zijn als zij een week lang dagelijks gaat oefenen.

Met de woorden: “Nou, ik moet het nog zien, vind het voorlopig niks dat snellezen” verlaat ze mijn kamer aan het eind van les 2.

En dan komt les 3, hét moment van verbazing en overtuiging voor Noor. Tijdens de leestest zit ze keurig twee minuten achter elkaar gefocust te lezen met haar boek op de leesplank en wijst ze alles bij met haar pointer. Na afloop vertelt ze keurig wat ze heeft gelezen en daarmee verbaast ze niet alleen haar medeleerlingen, maar vooral zichzelf.

“Ik geloof het gewoon niet. Hoe sneller ik ga lezen, hoe rustiger ik word in mijn hoofd en hoe beter ik kan onthouden wat ik lees. Dat klinkt zo tegenstrijdig maar toch is het zo!”.

En inderdaad, het klinkt zo tegenstrijdig, maar hoe sneller je leest, hoe beter je focust en hoe beter je dus onthoudt wat je leest, hoe cool is dat 😉.

Hoe dat kan?

Door sneller te lezen zet je een groter gedeelte van je werkgeheugen in op één taak, namelijk het lezen. Hierdoor heb je minder ruimte in je werkgeheugen over voor afleiding door geluiden uit je omgeving of bewegingen in je gezichtsveld.

Hoe sneller je leest, hoe groter gedeelte van je werkgeheugen je inzet, hoe beter je focust. En door de betere focus ga je ook meer en makkelijker onthouden wat je leest.

Sneller lezen betekent niet alleen dat je minder tijd kwijt bent aan het lezen van je boeken of lesmateriaal, maar je verwerkt en onthoudt het ook nog eens beter.

Win win dus.

Snap je nu waarom ik vind dat élke middelbare scholier zou moeten leren snellezen?

Volg mijn gratis webinar ‘Iedereen kan (leren) leren’ voor nog meer slimme tips om het nieuwe schooljaar met jouw leerlingen mee aan de slag te gaan.

Wil je jouw leerlingen ook leren snellezen, volg dan de opleiding ‘Snel leren = leuk leren’ (ook via STAP-budget te volgen).

Een goed begin van het schooljaar is nog altijd het halve werk.

Meer weten? Je weet me te vinden! 😉


Ik wens je een fijne dag,

Annemieke Groeneveld




info@studielift.nl
www.studielift.nl

Auteur :Annemieke Groeneveld - Eigenaar Studielift BV

Ik ben ontwikkelaar en trainer van de all-in one mentormethode Studielift123 en de concepten ‘Snel leren = leuk leren’, ‘Actief leren leren’ en OP WEG NAAR de brugklas. Mijn passie voor leren komt in al mijn werkzaamheden tot uiting en zo hoop ik anderen te inspireren om met meer plezier en gemak te leren plannen, organiseren en leren.

Laat een bericht achter

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?